Monday, May 26, 2014

#Nasi #Kerabu Singgam #Daging Kamariah/Taliair Bt 11 #Ketereh menggamit nostalgia asli #makanan #Kelantan


Assalamualaikum.

Anak Kelantan mana yang tak kenal dengan menu makanan nasi kerabu, singgam daging, ikan rebus goreng dan daging bakar garam kunyit? Manakala bagi pelancong yang pertama kali berkunjung ke Kelantan pula harus mencubanya sebagai satu penanda aras akan citarasanya, mana tahu bila pulang ke negeri kediaman cuba-cuba memasaknya?

Kali ini, kami menunjuk arah anda ke sebuah premis klasik kampung yang menyediakan hidangan nasi kerabu singgam daging iaitu premis Kamariah Nasi Kerabu atau dengan nama popular  lain Nasi Kerabu Tali Air Batu 11 Ketereh.  Premis ini terletak kira-kira hanya 400 meter dari Balai Bomba Ketereh di jalan menuju ke Kota Bharu.

KLIK sini untuk rajah Google Maps atau masukkan koordinat ini 5.973066,102.250112 ke dalam mana-mana aplikasi GPS anda seperti Waze dan sebagainya.



Sememengnya, kini amat jarang untuk kita menjumpai hidangan klasik sebegini kerana kaedah pembuatannnya agak kompleks dan mengambil masa. Hidangan nasi kerabu bersama semangkuk singgam daging dengan lauk daging bakar ataupun ikan rebus goreng adalah sesuatu yang cukup mengiurkan bagi pengemar selera kampung . Oleh itu, tak hairanlah premis yang agak terhad kapasitinya menjadi tumpuan singgahan rakyat seharian.



Premis Kamariah Nasi Kerabu/ Nasi Kerabu Tali Air Batu 11 ini dimiliki oleh Puan Normawati binti Yusuff dengan panggilan mesranya Kak Ma telah menjalankan operasinya sejak lebih 12 tahun yang lalu. Ianya beroperasi pada setiap hari termasuk Jumaat bermula pada pukul 7 pagi hingga 2 petang kecuali bulan Ramadhan dan hari-hari kecemasan.


Harga yang ditawarkan untuk sepinggan nasi kerabu bersama semangkuk singgam daging pula kami anggapkan antara yang
terendah di pasaran yakni hanya lebih kurang RM5.00 satu hidangan walhal daging dan urat lembu tempatan yang digunakan mencecah RM23 sekilogram. Untuk tambahan sepinggan daging bakar, ikan rebus goreng  dan lauk -lauk lain hanya dikenakan RM3.00 sepinggan.

Di manakah lagi kita ingin dapatkan harga yang lebih baik dari ini? . Oleh itu, tak hairanlah premis ini mendapat kunjungn pelbagai bangsa untuk menikmatinya hinggakan ada yang terpaksa menunggu dalam kereta sehinggalah ada meja kosong tersedia.

Bagi kami , keistimewaan makanan Kelantan itu bukan pada rupa kecil besar premisnya tetapi pada rasa.

Sunday, May 18, 2014

Lido Corner atau #Nasi #Sup Tepi #Sungai #citarasa unggul walau bersesakan hanya untuk sesuap kenikmatan.


Assalamualaikum.

Nasi sup merupakan satu identiti makanan universal khususnya masyarakat Asia tak kiralah samada Melayu , India , Cina, Jepun dan lain-lain. Masing-masing mempunyai identiti dan citarasa yang tersendiri dan yang pastinya semua lapisan bangsa menyukainya.

Kami membawa anda ke premis Lido Corner atau dengan panggilan lain Nasi Sup Tepi Sungai Kota Kharu yang boleh kami anggap sebagai premis otai di Kelantan. Lokasi premis ini adalah di selekoh 90 darjah Jalan Post Office Lama bersebelahan Hotel Grand Riverview yang mashyur di Kota Bharu.

KLIK untuk rajah peta Google Maps manakala GPSnya adalah 6.12793,102.234333

Nasi Sup Tepi Sungai atau nama rasminya Lido Corner ini dinamakan bersempena tapak pawagam Lido yang tersohor pada era 70an 80an dahuku. Premis ini adalah merupakan sebuah warung kecil kepunyaan En Mahadi bin Harun yang mengusahakannya sejak lebih 22 tahun.

Apakah rahsia dan keistimewaan nasi sup tepi sungai ini?

Premis Lido Corner berkonsepkan layan diri sepenuhnya menyediakan hanya 1 menu utama yakni nasi sup daging gred A samada daging musir ataupun pangkal peha bercampur sedikit urat dan lemak dengan pilihan sampingan 3 jenis lauk iaitu 1. daging bakar, 2. ayam bakar 3. kari ikan. Pelanggan yang berkunjung boleh membuat pilihan samada memilih untuk pakej lengkap sup berisi dengan pilihan lauk yang berharga RM10.00 atau sup kosong dengan lauk berharga RM6.00 bagi memenuhi selera makan tengahari.

Bagi yang pertama kali berkunjung menjamu selera di sini, daging dan ayam bakar seharusnya dicampurkan colek (sos) manis bagi menjamin rasanya sebati bila makan bersama nasi dan sup. Sememangnya makan dengan pakej lengkap pasti mengundang ingatan untuk kembali buat kali keduanya.

Selain itu , pengunjung juga di harap dapat menyesuaikan diri dan jangan ambil hati dengan konsep sepenuhnya layan diri kerana kapasiti dan ruang makan adalah terhad. Namun mungkin kerana keunikan itulah jua premis ini hingga bertahan  untuk sekian lama.  




Lido Corner memulakan operasi pada setiap hari kecuali hari Jumaat bermula jam 12.30 tengahari hingga 5.30 petang. Manakala bagi pelanggan yang inginkan sedikit kelegan dinasihatkan elakkan waktu puncak pada pukul 1.00 hingga 2.30 petang kerana pada waktu tersebut premis ini amat sesak dengan pelanggan tetap dari pejabat kerajaan dan swasta di sekitar pusat bandar ini.

Selamat menjamu selera.

Sekian.

Wednesday, May 14, 2014

Zul #Ikan #Bakar Kuala #Besut - #Kesegaran terus dari laut untuk kemeriahan santapan.


Assalamualaikum,

Kami menerima banyak pertanyaan dari sahabat facebook untuk mengetahui lokasi warung ikan bakar di negeri Kelantan. Bertindak atas pertanyaan tersebut, rasanya tidak salah untuk kami menerjah hingga ke Kuala Besut, di mana di sinilah bermulanya pendaratan ikan segar tersohor selain dari pengkalan Tok Bali dan Kuala Besar di Kelantan.


Kali ini, kami mambbwa anda ke premis Zul Ikan Bakar Kuala Besut yang popular dikalangan penggemar makanan laut khususnya dalam hidangan ikan bakar berempah. Ia terletak betul-betul di kepala jambatan Kuala Besut bersebelahan jeti pendaratan ikan LKIM . KLIK untuk rajah Google Maps manalaka koordinat GPSnya adalah 5.828319,102.562211


Melangkah kaki melabuhkan punggung ke premis ini, sudah pastinya selera kita memuncak ingin meratah ikan , sotong mahupun udang celup tepung yang panas segar dari kuali sebagai 'appetizer' /pembuka selera. Boleh anda bayangkan ikan celup tepung panas di cicah colek menerjah masuk ke mulut anda? Aduss!! Bisa mimpi dong....



Sambil-sambil melayan anak-anak yang gembira meratah hidangan colek celup tepung , tugasan ibu dan ayah diteruskan dengan memilih jenis ikan mahupun pelbagai makanan laut lain di sudut mentah untuk sajian keluarga. Setelah dipilih, proses penimbangan ikan (harga per 100 gram) dilakukan  untuk di bakar segera oleh kakitangan Zul Ikan Bakar yang cekap.

Setelah menjalani proses penyiangan dan pembersihan, ikan ikan tersebut dibalut dengan kerajang perak bersama rempah ratus rahsia yang membawa kemajuan dan pengekalan premis ini untuk lebih 10 tahun lamanya.




Satu hidangan yang cukup ringkas tetapi membuka selera . Premis Zul Ikan Bakar dimiliki oleh En, Zulkifli bin Muhammad, ia menjalankan perniagaannya bermula pada pukul 8.00 malam hingga 2.00 pagi setiap hari kecuali Isnin . Manakala harganya pula boleh dikatakan antara yang terrendah di pasaran yang seangkatan dengannya . Maklumlah, kedudukan Zul Ikan Bakar hanya bersebelahan jeti pendaratan ikan.


Hadirin yang berkunjung ke sini kebiasaannya adalah secara bekeluarga. Sebagai PESANAN kepada pengunjung , premis Zul Ikan Bakar tidak menyediakan menu lain yang mungkin agak kurang selesa bagi mereka yang menikmati makanan secara berkuah. Oleh yang demikian, kami menasihatkan supaya pengunjung membawa/membeli makanan bungkus tambahan seperti sup dan sayur goreng sebagai pelincir dan penambah selera di samping menu utama.



Bagi kami, melihat kemesraan ahli keluarga menikmati hidangan dan masa berkualiti bersama-sama cukup mengujakan. Suatu nilai sentimental yang tidak boleh diukur dengan wang. Selamat menjamu selera.

Wassalam.