Thursday, February 6, 2014

Warung #Nasi #Ulam Cherang - Ibarat rasa #masakan ibu orang #Kelantan dahulu kala.


Assalamualaikum,

Pada musim cuti sekolah dan sambutan Tahun Baru Cina yang baru saja berlalu , kami dapati terdapat peningkatan yang agak ketara dari segi bilangan pelancong mengunjungi negeri ini . Terima kasih kami ucapkan dan segala kesulitan mohon dimaafkan. Insyaaallah , kami akan perbaiki akan kelemahan.


Kali ini, kami membawa anda ke sebuah 'Warung Nasi Ulam 'Cherang, Jalan Hospital menuju JPJ Panji, Kota Bharu yang boleh dilabelkan sebagai salah satu lagenda tempat makan orang Kelantan. Cherang? Masyarakat Kelantan  mengenali lokasi Cherang ini dengan label 'Cherang Wau Bulan ' kerana di sinilah letakknya replika wau bulan terbesar di Kelantan.
Perjalanan dari pusat bandar hanyalah mengambil masa 5 hingga 7 minit saja.

KLIK sini untuk rajah Google Maps dan koodinat GPSnya adalah 6.124338,102.271439
Nasi Ulam Cherang ini diasaskan oleh Abang Din dan Kak Nah pada tahun 1986 di mana waktu itu mereka memulakan perniagaan hanya dari sebuah warung 'kedai pati' dan kini Alhamdulillah mereka boleh menarik nafas lega.

Menjenguk masuk ke Warung Nasi Ulam Cherang sudah pastinya pelanggan tersenyum bilamana tersusun di atas meja penuh dengan daun kehijauan seperti ulam raja, petai, terung kecil, ulam pegaga, timun kecil dan kacang botol . Itu belum lagi tene , bendi, petai celor(rebus) yang sudah pastinya membuatkan anda pecah liur . Lantas dengan tu tak perlu tanya apa-apa lagi, ambil pinggan dan ambillah setakat mana mahu dan mampu anda memakannya. Layan diri. Amalan yang terbaik adalah jangan membazir , biar ngam-ngam licin sempurna.


Kecuali untuk lauk pauk pelanggan harus menunjukkan yang mana satu selera anda bermula dari ikan aya singgam, gulai lemak ikan talang (bergantung kepada stok sampai), kalau kena nasib ikan jemuduk dan ikan merah pun mantap. Gulai lemak daun kesom ikan keli dan sayur lemak putih pucuk paku bayam sudah pastinya mengetarkan jiwa bila berpalut dengan budu pedas asam limau diperisikan ikan bakar tawar . Orang kata apa ?? Peerghh!!!

Sebagai pemasinnya anda boleh memilih samada ikan keli, kembung, kerisi goreng , daging kicap , ayam masak berlada dan juga ikan percik. Fuh!! semuanya menyelera.  Terima kasih Kak Nah kerana memelihara citarasa.
Kekuatan premis ini adalah pada citarasanya. Rata-rata penggannya terdiri dari semua peringkat samada dari masyarakat kampung atau pun dari pegawai tinggi kerajaan mahupun dari mantan Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Nik Aziz bin Nik Mat singgah di sini.

Warung Nasi Ulam ini beroperasi pada setiap hari kecuali Jumaat bermula jam 9.00 pagi hingga 11.00 malam. Manakala dari segi harga cukuplah dengan dapat kami katakan hidangan untuk gambar yang teratas tak sampai RM20 untuk dua orang makan. Premis pada harga rakyat . Berbaloi.

Selain itu , kami juga sangat-sangat menantikan Ramadhan menjelang tiba kerana membolehkan kami membuat sesi fotografi akan satu lagi keistimewaan Warung Nasi Ulam Cherang ini iaitu 'COLEK' . Di sini adalah rajanya.


Wassalam


     

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tempat Makan Best Yang Lain Di Kelantan :

Get this widget