Saturday, February 15, 2014

Warung #Milo Tunggeng - Budaya Kedai Pat'ti menjadi stesen sosial #rakyat #Kelantan


Assalamualaikum.

'Warung' adalah nama standard bagi kedai kopi kecil di seluruh negara namun jika pengunjung bertandang ke Kelantan perkataan warung adalah sangat jarang digunakan, hanyalah kedai kopi atau kedai pat'ti sahaja yang dipertuturkan.

Terdapat ratusan kedai pat'ti berselarakan di seluruh Kelantan dan kini kami membawa anda ke Warung Milo Tunggeng yang popular di kalangan warga Kota Bharu. Warung Milo Tunggeng ini terletak di Jalan Dusun 2 , Belakang Hospital Pakar Perdana dan Hotel Perdana . Jaraknya pula dari Pasar Siti Khadijah hanya lebih kurang 1 km yang mengambil masa 5 minit perjalanan.

KLIK sini untuk paparan imej Google Maps dan koordinat GPSnya pula adalah 6.120431,102.242814

Pelik! Kenapa warung ini di namakan Warung Milo Tunggeng ?. Biarkan gambar yang berbicara.


Warung ini diasaskan oleh arwah Abdullah bin Ali yang menjadikan produk minuman Milo dalam tin (Original)sebagai entiti minuman utama walaupun milo paket dijual pada harga yang lebih murah dan mudah. Namun di sini, kualiti milo tersebut menjadi keutamaan demi kepuasan pelanggan. Al-Fatihah. Kini legasi 20 tahun Milo Tunggeng, di teruskan oleh anaknya yakni Abang Man Milo Tunggeng yang bersedia melayan kunjungan anda. Namun, apa yang istimewanya premis ini?
Boleh dikatakan hampir keseluruhan rakyat Kelantan amat-amat suka untuk singgah di kedai pat'ti kerana di sini makanannya adalah murah dan siap bungkus kepada siapa yang lorat untuk bergegas ke pejabat. Menjimatkan masa.

 
Makanan yang telah siap bungkus pula adalah berasal dari penduduk sekitar , yang mana aktiviti kedai pat'ti ini mewujudkan peluang ekonomi menang-menang sesama ummah. Di antara makanan yang di sediakan di sini adalah nasi berlauk ayam, daging, nasi lemak , nasi kampit , satay , nasi tumpang dan pelbagai kuih muih.


Selain itu, di sebalik makanan yang sedap dan murah , kedai pat'ti juga merupakan stesen hebahan maklumat penting rakyat Kelantan, di mana kemesraan mereka berputik dari pelbagai agenda seperti isu sukan, isu politik malah skandal . Jadi tak hairanlah kebanyakan wartawan Sinar Harian , Harakah, Utusan dan sebagainya bertandang ke kedai pat'ti untuk cetusan idea penulisan mereka .Warung Milo Tunggeng ini beroperasi setiap hari kecuali hari Jumaat , ianya bermula pada pukul 6.30 pagi hingga 5.00 petang.

Pasal harganya pula , adakah pengunjung mahu berkira-kira dengan harga makanan RM 1, RM2 dan RM3.  Bagi kami, dengan bermodalkan RM5-RM6 sudah cukup memenuhkan ruang perut kami dengan nasi berlauk , milo tabur dan telur separuh masak . Alhamdulillah , penuh sarat dan sumber informasi pagi rakyat secara live .

Wassalam.

3 comments:

 1. sy dari n.9 penah makan kt sini.. sampai sekarang teringat-igat

  ReplyDelete
 2. salam boh..
  demo nok try nasi dagang n nasi berlauk pagi, demo try di kg telipot,berdepan dgn sek menengah kebangsaan jeram pasir puteh kelantan,jalan lama pasir puteh-machang..jalan bawoh..buke lalu kot highway..alik pete pulok,nasi lemok..kedai kopi D' Pok Ku..demo try lah dulu..pah demo royak lagu mano..kawe raso,demo nk try pulok pahtu..

  ReplyDelete
 3. Sedak kak wok blaka

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tempat Makan Best Yang Lain Di Kelantan :

Get this widget