Tuesday, April 1, 2014

#Nasi #Briyani Ayam Goreng Shareena , #citarasa kemelayuan #Kelantan penuh kesederhanaan.


Assalamualaikum,

Kami masih lagi meneruskan operasi jalan-jalan cari makan di daerah Tanah Merah, di mana pusat bandarnya merupakan singgahan pelancong dari Pantai Barat Semenanjung yang melalui lebuhraya Grik dan juga pusat tumpuan masyarakat setempat bermuamalah(jual-beli) hasil pertanian mereka.

 
Di Pusat Bandar Tanah Merah, terdapat satu deretan kedai makan 'Medan Bentara' yang sinonim dengan  'kedai payung' yang begitu ceria dengan suasana senja dan malamnya. Salah satu daripadanya adalah premis Nasi Beriyani Ayam Goreng Shareena yang dimiliki oleh sanabat kami Abang Lie yang menamakannya sempena anak perempuan beliau sejak 20 tahun yang lalu.

Premis Nasi Briyani Ayam Goreng Shareena ini berada pada kedudukan yang amat strategik kerana ianya terletak hanya 300 meter dari Stesen Keretapi Tanah Melayu, Tanah Merah yang merupakan nadi pengangkutan utama masyarakat pedalaman sekitar jajaran Pasir Mas-Kuala Krai.

KLIK sini untuk rajah Google Maps dan koordinat GPSnya adalah 5.809395,102.147472

   
Apa yang istimewanya Nasi Beriyani Ayam Goreng Shareena ini?

Untuk pengetahuan , selera anak Kelantan biasanya dipengaruhi oleh asimilasi pemakanan dari negara Thailand, maka dengan yang demikian citarasa rempah kari India yang agak keterlaluan kurang mendapat tempat di hati penduduk tempatan .  Melihat akan situasi ini, Abang Lie menzahirkan resepi nasi briyani yang sederhana rasa rempahnya dengan kari yang sedikit kemelayuan dengan lauk ayam goreng berempah pada harga yang sangat berpatutan. Hasilnya perniagaan ini terus bertahan dan berjaya selama lebih 20 tahun.


Harga sepinggan nasi briyani seperti gambar yang teratas adalah hanya RM5.00 . Cukup murah bukan? Sedap dan murah adalah kunci kejayaan mana-mana perniagaan makanan dan minuman di Kelantan DarulNaim.

Premis Nasi Briyani Ayam Goreng Shareena ini hanya dibuka pada pukul 6.30 petang hingga 11.00 malam sahaja. Hari Jumaat adalah hari cuti.

Selain dari nasi briyani, premis ini juga menyediakan satay (Mak Long Satay) bagi pelanggan untuk membuat pilihan selera terutamanya bagi anak-anak yang dibawa bersama.


Wassalam.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tempat Makan Best Yang Lain Di Kelantan :

Get this widget