Sunday, December 1, 2013

#Nasi #Ulam Cikgu . Citarasa #Kelantan mengharap keberkatan..


Assalamualaikum, seribu mohon maaf diucapkan kerana buat sahabat yang ternanti-nanti akan maklumat tentang kedai makan best di negeri Kelantan. Untuk makluman Kelantan dan Pantai Timur kini mengalami musim tengkujuh, oleh itu sesi fotografi kami mengalami kesulitan untuk menghasilkan imej yang baik untuk dipertontonkan.

Nasi Ulam Cikgu, satu nama gah dalam peta pelancongan Kelantan yang membawa citarasa dan budaya Kelantan ke pecah liur seluruh rakyat Malaysia yang pernah menikmatinya.

Nasi Ulam Cikgu ini terletak di tengah-tengah pusat bandar Kota Bharu , di Kampung Kraftangan hanya 200 meter dari Pasar Besar Siti Khadijah. Kawasan ini suatu ketika dahulunya adalah kawasan Istana Di Raja Kelantan.

KLIK sini untuk rajah jelas dari Google Map.
Koordinat GPS Google Map adalah 6.13185,102.237781
 
Nasi Ulam Cikgu di pilih sebagai 'MAIN COURSE' kerana pada pendapat kami, jiwa nasi ulam ini adalah datang dari nenek moyang orang Kelantan yang sudah pastinya BUDU adalah latarbelakang citarasanya.

Meyusur masuk ke dalam laman premis ini, sudah pastinya pengunjung merasa agak kekok kerana premis ini terletak di bawah rumah dihiasi dengan larik-larik kayu menarik bagaikan sebuah istana.


Jangan segan dan silu kerana laman Muzium Kraftangan Kelantan adalah merupakan laman awam . Menjengah masuk di bawah rumah inilah sudut paling sibuk mengaul rencah budu yang sudah pastinya memecah liur anda.


Pilihlah ikut mana yang suka dari ikan keli goreng, asam pedas patin Kelantan Style, sayur lemak putih, ayam koreng ketul besar dan sebagainya. Manakala dari segi ulamnya pula ada ulam mentah dan ulam celor (rebus) yang sudah pastinya berdebar hati untuk melayani 'celup petak'(cicah) piring budu yang bakal dibancuh mengikut kesenian rasa masing-masing.

Bertuahnya tadi bila dapat merakamkan aksi penuh semangat cik abang kita memerah asam limau ke dalam budu yang telah bercampur putik pauh yang diricih halus.

Perghhh!!! di sinilah sebenarnya arkitek rasa budu sedang merencanakan keseniannya. Ummmpphhh! Speechless!!


Terdengar jua satu kajian penyelidik yang menyatakan budu mempunyai anti-oksidan yang tinggi dan baik untuk awet muda. Jangan terpikatlah pulak , takut jauh nak ulang alik.

Waktu operasi Restoran Nasi Ulam Cikgu ini adalah pada setiap hari kecuali Jumaat bermula pukul 11.00 pagi, waktu kemuncak pada pukul 12.30 tgh sehingga 2.30 petang hinggalah penutupnya 5.00 petang.

Harga makanan di sini adalah sangat-sangat berpatutan dengan layanan dan persembahan  makanan yang diberikan . Kalau ada RM5.00 pun dah dapat makan kenyang jika keseorangan. Manakala yang datang dalam satu kumpulan 5-6 orang, set promosi penuh satu meja dengan harga RM45 adalah sukar untuk di lepaskan. KLIK dan LIKE sebagai tanda sokongan kepada Facebook Page 'Restoran Cikgu Nasi Ulam' . Pelbagai maklumat ulam-ulaman boleh kita dapati dari fanpage  ini.

Inilah gambaran penuh kehebatan premis ini yang terpaksa membuat pembesaran kerana tak tertampung kapasiti bawah rumah yang mahsyur tu.Sebagai satu penghargaan tertinggi keusahawanan makanan Melayu Kelantan , kami amat berbesar hati untuk menampilkan wajah orang yang dikenali dengan nama Cikgu atau nama sebenarnya Abdul Hamid bin Deris sebagai contoh usahawan berjaya dalam bidang makanan dan minuman dalam memartabatkan budaya Kelantan. Subhanallah.


Wassalam.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tempat Makan Best Yang Lain Di Kelantan :

Get this widget